Γιώργος Τσανάκας

Χαίρεσαι να τον βλέπεις, το χαίρονται και οι ίδιοι!

Η ποδοσφαιρική λογική έχει επιστρέψει στον Ολυμπιακό, ο οποίος έχει μπει στο σωστό μονοπάτι και πλέον πέρα από τις νίκες που γράφει, διασκεδάζει και τον κόσμο του. Γράφει ο Γιώργος Τσανάκας.

Χαίρεσαι να τον βλέπεις, το χαίρονται και οι ίδιοι! Ο Ολυμπιακός άκουσε το καμπανάκι των δύο προηγούμενων αγωνιστικών και δεν έδωσε δικαιώματα αυτή τη φορά. Βέβαια, τώρα ήρθε η αποβολή στο 6ο λεπτό (πάλι καλά για τον Βόλο που δεν ήρθε στο… ενάμιση λεπτό από τη σέντρα) και η σεμνή τελετή επί της ουσίας έλαβε τέλος πριν καν ξεκινήσει. Ωστόσο, θα πρέπει κανείς να εστιάσει στην προσέγγιση που είχαν οι «ερυθρόλευκοι» και στην εν γένει συμπεριφορά τους.

Η αλήθεια είναι πως ο Μεντιλίμπαρ (που έχει ξεκινήσει με 7/7 σε 22 ημέρες) αυτή τη φορά περιόρισε το ροτέισον. Προστάτεψε τον Κάρμο από μια κάρτα που του στερούσε το δικαίωμα να αγωνιστεί στην πρεμιέρα και έριξε τον Άμπι μέσα, για να πάρει το βάπτισμα του πυρός. Και ο «μικρός» έδειξε καλά στοιχεία. Ταχύς, με τις μονομαχίες που κέρδισε να είναι αρκετές (9/15), με 31/37 πάσες και προσπάθεια να δημιουργήσει και με μεγάλες μπάλες (2/5). Σίγουρα, ορισμένες φορές έδειξε «τρακαρισμένος», αλλά αυτό θα το ξεπεράσει με τον χρόνο που θα παίρνει.

Ο Ολυμπιακός, λοιπόν, είχε ξεκάθαρο πλάνο και στόχευση στο παιχνίδι του για άλλη μια φορά. Ήλεγξε τον ρυθμό, άρχισε να δημιουργεί και έχοντας το αριθμητικό πλεονέκτημα από νωρίς, έμοιαζε θέμα χρόνο το πρώτο γκολ. Με τον Όρτα να συνεχίζει από εκεί που το άφησε, έχοντας λείψει από το ματς με τον Παναιτωλικό, ήρθε το προβάδισμα με τον Ελ Κααμπί ο οποίος όπως και να τη βρει θα τη στείλει μέσα. Έχοντας «μυριστεί» πως η μπαλιά του Πορτογάλου θα περάσει και με σεντερφορίσια κίνηση έβαλε μπροστά στο σκορ την ομάδα του, για να κάνει ακόμη πιο εύκολο το έργο της.

Ο Μαροκινός δείχνει να έχει έναν άχαρο ρόλο, αφού η μπάλα δεν περνά πλέον συχνά από τα πόδια του. Ενδεχομένως να το επιδιώκει ο Βάσκος τεχνικός, ώστε να έχει ο Κααμπί «φρέσκο» το μυαλό του στις εκτελέσεις μέσα από την περιοχή. Και έτσι έγινε, μετρώντας 2/3 τελικές στην εστία για το 2-0, μετρώντας μόλις 19 επαφές με την μπάλα σε 73 αγωνιστικά λεπτά, χάνοντας την κατοχή μόλις 3!



Για να διασπάσει, πάντως, ο Ολυμπιακός την αντίπαλη άμυνα, χρειάστηκε η βοήθεια όλων. Της εκπληκτικής αυτής τριάδας του άξονα, όπου συνεχίζει να ανεβάζει ποιοτικά επίπεδο το σύνολο του έμπειρου τεχνικού, αλλά και λόγω του Ποντένσε που βρίσκεται σε δαιμονιώδη κατάσταση. Ο Πορτογάλος είναι αναγεννημένος και γίνεται ο φυσικός ηγέτης των «ερυθρόλευκων». Τα νούμερά του απέναντι και στον Βόλο, τον οποίο ταλαιπώρησε σαν να μην τον… λυπόταν, ήταν εκπληκτικά. Είχε έξι τελικές, ψάχνοντας το γκολ συχνά. Το βρήκε μία, αλλά ακυρώθηκε για χέρι του Ναβάρο πριν σκοράρει ο Πορτογάλος εξτρέμ. Είχε ένα κερδισμένο πέναλτι, 62 επαφές με την μπάλα, αλλά και 8 (!) πάσες-κλειδιά! Μάλιστα, για να αντιληφθεί κανείς την… μεταστροφή στην απόδοσή του και τη σημαντική συνεισφορά του στο τακτικό κομμάτι, είχε 4/7 κερδισμένες μονομαχίες αλλά και δύο τάκλιν!

Το παιχνίδι πήγε ιδανικά για τους «ερυθρόλευκους», ώστε να το διαχειριστεί και ο Μεντιλίμπαρ όπως θα ήθελε ενόψει του αγώνα της Πέμπτης με την Μακάμπι Τελ Αβίβ, αλλά και της πρεμιέρας των playoffs. Τα μόνα που δεν πήγαν όπως θα ήθελε ο Βάσκος τεχνικός, ήταν η αποτελεσματικότητα αφού με βάση τις τελικές (28-3 συνολικά, 13-0 εντός εστίας, 8 μεγάλες ευκαιρίες, 19 τελικές μέσα από την περιοχή) αλλά και τα xGoals που έφτασαν το εντυπωσιακό 5.02, θα έπρεπε το σκορ να… ξεχειλώσει. Ο Έσε «έκλεψε» και άλλες ανάσες, ο Ελ Κααμπί πήρε λίγο χρόνο να ξεκουραστεί όπως και οι Τσικίνιο, Ρέτσος. Κάτι που χρειάζονταν όλοι τους ενόψει του κομβικού αγώνα με τους Ισραηλινούς…

Πλέον, ο κόσμος θα πηγαίνει στο γήπεδο και θα φεύγει γεμάτος. Βλέπει ακόμα και στην τηλεόραση την αγαπημένη του ομάδα και το διασκεδάζει. Ακόμη και όταν έρθει το άσχημο αποτέλεσμα, δεν θα… τρελαθεί κανείς. Γιατί ξέρει πως πλέον κυριαρχεί η ποδοσφαιρική λογική. Βλέπει τους παίκτες να πηγαίνουν στις μονομαχίες, να κερδίζουν πρώτες και δεύτερες μπάλες, να χαίρονται που βρίσκονται στο χορτάρι. Στα πόδια τους είναι να συνεχιστεί αυτό, αφού και το αξίζουν για την προσπάθεια που κάνουν, αλλά και για την ποιότητα που διαθέτουν. Και τα καλύτερα έρχονται…

ΥΓ. Η μεγάλη προσέλευση στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» που άνοιξε τις πόρτες του μετά από 4 μήνες, ήταν και μια… επιβράβευση για την προσπάθεια των τελευταίων εβδομάδων. Πέρα από τη δίψα για ποδόσφαιρο που είχε ο κόσμος, είχε και δίψα να δει αυτό που πάει να φτιάξει ο Βάσκος.


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x